![](/media/lib/93/n-zdrowa-dieta-2bbc74e07b6cf24f5df82ffd42641cc6.jpg)
Poziom składników odżywczych wpływa na zdolności poznawcze
29 grudnia 2011, 10:19Starsze osoby z wysokim poziomem kilku witamin (B, C, D i E) oraz kwasów tłuszczowych typu omega-3 we krwi lepiej wypadają w testach zdolności poznawczych i doświadczają mniejszego spadku objętości mózgu. To jedno z pierwszych studiów, które uwzględnia stężenie pewnych substancji we krwi, a nie bazuje na kwestionariuszach.
![](/media/lib/127/n-mikrofon-7d6f201a9df16288fd98eae9f174731a.jpg)
Żelowy ratunek dla głosu
21 sierpnia 2012, 10:00Amerykańscy naukowcy i lekarze opracowali syntetyczny materiał do odtwarzania elastyczności strun głosowych, zniszczonych przez chorobę lub w wyniku naturalnego procesu starzenia. Ponieważ testy na zwierzętach wypadły dobrze, wynalazcy mają nadzieję, że zastrzyki ze sztucznej tkanki trafią na listę usług medycznych już w niedalekiej przyszłości.
![](/media/lib/103/n-placz-38e6533dada2993927f810b804b6c733.jpg)
Opracowano test do wykrywania przyczyn wrodzonej zaćmy
16 września 2013, 09:42Brytyjscy naukowcy opracowali badanie krwi, które przyspiesza wykrycie przyczyny wrodzonej zaćmy. Test prowadzi się pod kątem wszystkich znanych mutacji wywołujących to schorzenie (dotąd mutacji szukało się pojedynczo).
![](/media/lib/138/n-nos-d42db93c9bebe9b5c62d9269cb216961.jpg)
Utrata węchu zapowiedzią śmierci
2 października 2014, 05:47U osób starszych znaczny spadek czułości węchu jest silnym prognostykiem... zgonu w ciągu najbliższych 5 lat. Z najnowszego numeru PLOS ONE dowiadujemy się, że 39% starszych osób, które nie przeszły prostego testu na czułość węchu zmarło w ciągu 5 lat od wykonania testu
![](/media/lib/107/n-margaryna-c8e2c74203770e67b768f230c6e9f7c6.jpg)
Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci
19 czerwca 2015, 10:31Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.
![](/media/lib/237/n-borowki-amerykanskie-b8598f8e6b77b2b83418880e6330294c.jpg)
Borówki i czerwone wino zmniejszają ryzyko zaburzeń erekcji
15 stycznia 2016, 12:30Spożywanie pokarmów i napojów bogatych we flawonoidy wiąże się ze spadkiem ryzyka zaburzeń erekcji, zwłaszcza u mężczyzn w wieku poniżej 70 lat.
![](/media/lib/108/n-cisnieniomierz-1d752228a427fd3509b1e964a7b22a7b.jpg)
Nadciśnienie chroni najstarszych z najstarszych przed demencją?
17 stycznia 2017, 12:18Wystąpienie nadciśnienia na późniejszych etapach życia wiąże się z niższym ryzykiem demencji po dziewięćdziesiątce.
![](/media/lib/204/n-herbata-czarna_m-f7579995f87e260efc3c671ba0d395e4.jpg)
Gorąca herbata wydaje się chronić przed jaskrą
15 grudnia 2017, 13:30Wypijanie przynajmniej raz dziennie kubka gorącej herbaty koreluje z niższym ryzykiem jaskry.
![](/media/lib/325/n-skrzydlokwiat-75d8ebabcd8015c42babf673b35a3eaf.jpg)
Kilka kwiatków w pomieszczeniu robi dużą różnicę
18 października 2018, 05:13Rośliny doniczkowe, np. bluszcz czy skrzydłokwiat, znacząco poprawiają jakość powietrza w domach czy biurach.
![](/media/lib/322/n-zyly-5525b60cdbea99277f135a42d176c1d5.jpg)
Bardzo niski poziom złego cholesterolu LDL powiązano u pań z wyższym ryzykiem udaru krwotocznego
11 kwietnia 2019, 09:44Obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Za idealne uznaje się poziomy poniżej 100 mg/dl. Czy jednak stężenie LDL może być zbyt niskie? Okazuje się, że prawdopodobnie tak, bo kobiety z LDL poniżej 70 mg/dl są ponad 2-krotnie bardziej zagrożone udarem krwotocznym niż kobiety z poziomem LDL wynoszącym 100-130 mg/dl.